Rabu, 15 Mac 2017

Adakah Essential Oil Benar-benar Berkesan?

Universiti Creighton Medical Center School of Medicine membuat kajian untuk menentukan samada terapi alternatif benar-benar berkesan. Aromatherapy telah lama diiktiraf untuk rawatan penyakit ringan serta menggalakkan kestabilan emosi. 


Source: Google Image


Tetapi bagaimanakah sebenarnya ia berfungsi? 
The Medical Center melaporkan semenjak kegunaannya yang semakin meluas, masih tidak banyak bukti saintifik yang menyokong dakwaan keupayaan essential oil untuk merawat penyakit.


Apa kajian telah dilakukan? Universiti ini telah menguji lavender, chamomile, marigold dan essential oil pudina dalam beberapa kajian untuk melihat jika terdapat pengurangan terhadap kesakitan. Ujian plasebo juga dilakukan dalam kajian ini. 


Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat kesan positif melalui penggunaan essential oil dan walaupun mereka mempertikaikannya. Adakah ini bermakna bahawa essential oil ini tidak bermanfaat? Tentu sekali tidak! Kajian yang telah dilakukan menunjukkan terdapat kesan fisiologi positif apabila aromaterapi telah digunakan sebagai satu bentuk pelengkap rawatan.


Penggunaan aromaterapi berakar umbi dalam sejarah kita dengan penggunaannya sejak lebih kurang seribu tahun dahulu. Orang Mesir menggunakan essential oil untuk mengawetkan orang mati, tetapi ia juga digunakan sebagai ubat-ubatan, untuk minyak wangi dan kosmetik. 


Selepas berabad-abad lamanya penggunaan essential oil dalam rawatan perubatan, ia telah ditapis melalui penggunaan peralatan penyulingan untuk hasil yang lebih baik dan kajian tambahan tumbuh-tumbuhan. Walaupun istilah "aromaterapi" adalah baru, amalan menggunakan essential oil bukanlah sebagai ubat.


Menggabungkan aromaterapi menggunakan deria bau boleh membantu mengawal tingkah laku emosi. Essential oil dengan aroma tertentu telah membantu untuk mendorong perasaan aman,  keharmonian, mengurangkan tekanan, marah atau keletihan serta aspek emosi lain.


Essential oil juga boleh mengurangkan kebimbangan atau perasaan kesepian. Terdapat satu jenis essential oil yang boleh membantu dalam merawat hampir setiap emosi negatif dan meningkatkan kesan positif juga. Cuma ia masih tidak dapat dibuktikan kesannya dengan lebih jelas.


Essential oil juga digunakan sebagai rawatan topikal yang menjadi jawapan kepada anti-bakteria, anti-radang, dan analgesik. Rawatan topikal biasanya digunakan dengan cara mencairkan campuran essential oil dengan minyak pembawa atau carrier oil seperti minyak isirong aprikot atau minyak manis badam.


Essential oil telah digunakan untuk rawatan jerawat, kaki atlet, ekzema dan penyakit kulit yang lain. Essential oil juga telah menjadi ikhtiar untuk mengurangkan parut tisu dan stretch mark. Sehingga essential oil dengan aroma sitrus juga telah digunakan untuk merawat gigitan serangga dan juga bertindak sebagai penghalau serangga. Terdapat begitu banyak kegunaan!


Walaupun hanya ada sedikit bukti untuk menyokong atau mengesahkan proses saintifik penyembuhan atau keseimbangan emosi yang berlaku di dalam badan, kita masih melihat respons yang positif! Kita dapat melihat dan rasakan manfaat aromaterapi boleh lakukan apabila kita menambah penggunaannya dalam kehidupan.


Sama ada pilihan yang tepat atau tidak dalam penggunaan essential oil, hanya anda yang boleh membuat keputusan. Ambil sedikit masa untuk berunding dengan doktor atau aroma terapi anda dan lihat bagaimana anda boleh menambah manfaat alam semula jadi ini untuk hidup anda!