Ahad, 5 Mac 2017

Apa Itu Essential Oil?

Mungkin anda pernah mendengar istilah "essential oil" tetapi tidak tahu apakah maksud sebenarnya. Mungkin anda mempunyai idea yang jelas bahawa ia berkaitan dengan aromaterapi, tetapi tidak tahu bagaimana fungsinya. Sekarang adalah waktu terbaik untuk anda mempelajari apakah itu essential oil. 


Essential oil dihasilkan oleh bahagian-bahagian yang berbeza daripada tumbuh-tumbuhan. Ia terdiri dari daun, seperti minyak pudina. Ia boleh dihasilkan dari kelopak, seperti naik minyak. Ada juga yang diperbuat daripada kulit atau kayu, seperti cendana.


Lain-lain yang dibuat dari bahagian-bahagian lain tumbuh-tumbuhan. Jika "essential oil" tersebut mempunyai bahan-bahan haiwan di dalamnya, ia bukanlah satu essential oil yang sebenar. Tambah lagi essential oil yang sebenar tidak mengandungi bahan-bahan sintetik.


Essential oil biasanya dibuat oleh penyulingan membuat minyak semula jadi dalam bahan tumbuhan yang sangat pekat. Ia memerlukan kuantiti yang sangat banyak dari bahan tumbuhan untuk menghasilkan sedikit essential oil itu. Atas sebab ini, ianya sangat mahal. Ia hanya memerlukan beberapa titik sahaja essential oil untuk mendapatkan kesan yang kuat.


Kebanyakan essential oil tidak digunakan secara langsung pada kulit. Kebanyakan adalah sama ada dihidu atau digunakan dalam minyak pembawa atau disebut carrier oil. Selain itu, essential oil ini dimasukkan ke dalam tab mandi.Anda boleh membeli essential oil dengan perisa tunggal atau anda boleh membeli secara campuran. Jika anda membeli campuran, terpulang kepada anda untuk memutuskan perisa apa untuk dicampur bersama-sama dan dalam kuantiti tertentu. 


Dengan cara ini anda boleh menjimatkan wang, kerana anda hanya perlu membeli satu botol campuran dan bukannya beberapa botol untuk campuran diri sendiri. Jika wang tidak menjadi masalah bagi anda, anda akan mempunyai lebih banyak pilihan.


Essential oil telah digunakan selama berabad-abad untuk menggalakkan fizikal dan kesihatan mental. Terdapat pelbagai jenis minyak yang penting dan ada yang berbeza untuk setiap penyakit di luar sana. Terdapat beberapa pilihan essential oil bagi kebanyakan keadaan. Essential oil akan memasuki badan melalui deria bau. 


Inilah sebabnya mengapa ianya sering dihidu dalam beberapa cara. Walau bagaimanapun, ia juga diserap ke dalam tisu kulit dan ke dalam aliran darah. Ini terbukti apabila ia digunakan di dalam tab mandi atau urutan.


Apabila essential oil ini dihirup, ia membantu pada sistem limbic otak dan memberi kesan kepada semua sistem pada ruang yang berkaitan. Ini termasuk sistem peredaran darah, sistem pernafasan, sistem endokrin, dan ingatan. Dalam aliran darah, ia juga memberi kesan kepada organ-organ. 


Apabila anda menjalani rawatan urut dengan essential oil ini, cara yang terbaik adalah untuk tidak mandi atau mencucinya selama beberapa jam. Ini kerana sistem badan mengambil masa untuk menyerap essential oil pada kulit.


Kedua-dua keadaan psikologi dan perubatan telah dirawat dengan aromaterapi melalui penggunaan essential oil. Ada perisa yang boleh menjadi sangat mahal harganya, terutamanya sumber yang datang daripada tumbuh-tumbuhan eksotik. 


Walau bagaimanapun, dengan menggunakan beberapa titik seperti yang disyorkan, botol kecil boleh bertahan lama. Essential oil adalah alat berkesan dalam mengawal gejala-gejala yang tidak selesa.