Jumaat, 17 Mac 2017

Bagaimana Essential Oil Membantu Meningkatkan Emosi yang Baik


Essential oil telah digunakan selama lebih kurang seribu tahun untuk pelbagai kegunaan. Salah satu kegunaan utama bagi essential oil adalah untuk membantu penyembuhan emosi. Ini persediaan tumbuhan yang sangat baik untuk melahirkan rasa kesejahteraan dan ketenangan.
Secara umumnya, terdapat tiga kaedah untuk menggunakan essential oil untuk menggalakkan kesihatan emosi. Satu caranya adalah dengan menambah sepuluh titik minyak untuk mandi dan berendam. Satu lagi adalah dengan meletakkan beberapa titik minyak penting dalam carrier oil dan menggunakannya untuk urutan.
Kaedah terakhir adalah dengan menyedut aroma minyak secara langsung. Ini boleh dilakukan dengan meletakkan beberapa titik minyak pati pada sapu tangan atau tisu dan hidu pada hidung. Anda juga boleh dapat hasil yang sama dengan merebus dua cawan air, sambil menambah minyak, dan menyedut wap.Aroma essential oil yang berbeza digunakan untuk masalah emosi yang berbeza. Sebagai contoh, kesedihan datang kepada kebanyakan orang dalam sesuatu keadaan tertentu dalam kehidupan. Ia mungkin melibatkan kehilangan pekerjaan, rumah, perkahwinan, atau kematian. Dalam mana-mana kes, menggunakan essential oil kemenyan atau sekuntum bunga mawar boleh membantu untuk meringankan penderitaan.


Ingatan yang lemah sering terhasil daripada gaya pemakanan yang tidak sihat dan tabiat tidur yang tidak betul. Jika anda menderita dengan cara ini, anda boleh cuba essential oil dengan aroma rosemary untuk membantu masalah ini. Walau bagaimanapun, jika daya ingatan yang lemah masih berterusan dalam hidup anda walaupun selepas menggunakan essential oil, anda perlu mendapatkan khidmat perubatan sebenar.Perkara yang sama boleh diusahakan untuk masalah kemurungan selepas bersalin. Ramai ibu-ibu baru mendapati bahawa mereka berasa tidak bermotivasi selepas kelahiran anak mereka. Selepas hormon mereka kembali kepada normal, mereka perlu mula berasa lebih baik. Selain itu, mereka boleh menggunakan essential oil seperti bergamot, chamomile, atau neroli. Jika masalah dianggap serius oleh pesakit, mereka perlu juga mendapatkan bantuan doktor. Kerana ianya kadang-kadang tidak boleh dirawat secara ringan sahaja.
Untuk masalah stress pula, chamomile, lavender, dan kayu cendana telah membantu dengan jayanya. Masalah stress berterusan tanpa ubat perlu dilaporkan kepada doktor. Masalah ini tidak boleh dipandang ringan. Walau bagaimanapun, anda boleh cuba aroma essential oil bergamot, cedarwood, atau lavender sebelum dapatkan khidmat doktor.Jika anda mengalami ‘panic attack’, ianya lebih membimbangkan. Masalah ini turut memberi kesan fizikal berbanding emosi. Sehinggakan, anda hampir boleh merasa seperti anda mendapat serangan jantung. Jika anda mempunyai ‘panic attack’, anda perlu dapatkan nasihat perubatan untuk memastikan tiada faktor fizikal. Jika anda masih tidak mendapat bantuan, essential oil boleh membantu anda. Kemenyan, lavender, neroli, dan ylang-ylang akan membantu untuk meringankan kesusahan.


Keletihan mental biasanya dialami selepas waktu kerja atau belajar. Ia boleh membuat anda keletihan dan tidak dapat dilegakan walaupun anda tidur. Essential oil, boleh membantu anda untuk melegakan masalah tersebut. Penggunaan lavender, pudina, rosemary dan semua akan melegakan fikiran anda.


Tekanan emosi sudah menjadi sebahagian dalam kehidupan kita. Dunia ini penuh dengan tekanan dan masalah ini menyebabkan tidak dapat rasa relaks. Essential oil boleh membantu orang-orang ini untuk berasa lebih selesa dengan diri mereka sendiri dan dunia di sekeliling mereka.


Image source: Google Image