Isnin, 6 Mac 2017

Bagaimana Menggunakan Ronella Essential Oil

Anda boleh mempunyai semua jenis resipi untuk campuran essential oil. Anda mungkin tahu apa tujuan dan kesan daripada mencampur essential oil. Namun, jika anda tidak tahu kaedah untuk menggunakannya, ianya tidak akan memberi sebarang kesan kepada anda.

Kaedah yang paling popular menggunakan essential oil di Amerika Syarikat hari ini adalah dengan mengambil baunya. Kaedah ini amat digemari di beberapa bahagian Eropah, dan dipanggil kaedah Jerman. Anda boleh menarik nafas dalam aroma minyak dengan meletakkan beberapa titik essential oil pada tisu dan menghidunya. Atau, anda hanya boleh memegang botol di bawah hidung untuk sementara.

Bernafas dalam wap essential oil dengan menggunakan diffuser juga merupakan cara yang sangat berkesan dalam kebanyakan kes. Ia merangsang sistem olfactory yang memberi kesan besar pada otak. Ini boleh membantu dalam kes-kes gangguan mood, sebagai contoh. Ia turut membantu melegakan apa-apa penyakit terutamanya yang berkaitan dengan otak.

Satu lagi kaedah yang digunakan di Amerika Syarikat adalah kaedah urutan. Essential oil dicampur dengan minyak pembawa dan diurut ke pelbagai bahagian badan. Ini dipanggil kaedah Inggeris. Ia amat berguna untuk sakit otot, dan juga sakit-sakit lain.


Kadang-kadang, essential oil boleh digunakan secara terus di kawasan yang terjejas. Ini yang sering berlaku dengan masalah kulit. Biasanya setitik minyak pati akan melakukan memberi impak yang pantas. Jika anda menggunakan essential oil cara ini pada kanak-kanak, anda perlu berhati-hati. Anda perlu campur dengan minyak pembawa atau carrier oil seperti grapeseed oil, jojoba oil, coconut oil, avocado oil, atau almond oil sebelum boleh disapu secara terus kepada kulit.

Anda boleh melakukan patch test untuk menentukan jika anda alah kepada essential oil tertentu. Campurkan setitik minyak dengan setitik minyak pembawa seperti minyak sayur-sayuran. Letakkan ia di bawah lengan. Tutup dengan pembalut selama dua puluh empat jam. Jika anda tidak mempunyai tindak balas negatif, anda selamat untuk menggunakan essential oil tersebut pada kulit anda.

Banyak masalah kesihatan lain yang tidak terkira banyaknya boleh dibantu dengan menggunakan essential oil dalam larutan air mandi. Hanya tambah beberapa titik untuk mandian anda dan rendam selama sekurang-kurangnya lima belas minit. Ini akan membolehkan essential oil untuk menyerap ke dalam kulit anda, dan akhirnya ke dalam aliran darah anda.


Satu cara lagi untuk menggunakan essential oil adalah dengan menekap di kawasan yang terjejas. Letakkan sehingga tiga titik essential oil di kawasan yang terjejas.

Tidak kira bagaimana anda menggunakan essential oil, anda akan dapati bahawa ianya adalah sangat berguna untuk pelbagai aduan. Sudah tentu, anda masih perlu tahu yang minyak yang mana yang sesuai untuk digunakan. Sebaik sahaja anda tahu, anda boleh menggunakan pelbagai kaedah untuk menggunakan essential oil.