Rabu, 8 Mac 2017

Keajaiban Essential Oil

Essential oil sering digambarkan sebagai hadiah alam semula jadi kepada kita, essential oil menyediakan ubat semula jadi untuk penyakit ringan, yang membantu mencantikkan tubuh badan kita, selain itu ia juga membantu menggalakkan emosi positif. Essential oil ini biasanya diperolehi daripada tumbuhan menggunakan bunga, batang, kulit kayu, akar dan juga sap. Pelbagai bahagian tumbuhan yang kemudiannya disuling untuk mengeluarkan intipati berharga yang seolah-olah memberikan kehidupan lebih baik. 

Source: Google Image

Apa yang membuatkan essential oil begitu istimewa? Hakikatnya essential oil ini boleh didapati di mana-mana kerana ia adalah secara semulajadi berkembang kadang-kadang dalam ladang dan dalam keadaan liar. Essential oil boleh menyediakan pelbagai faedah fisiologi dan juga mempunyai kuasa untuk menenangkan jiwa kita. Mungkin ia adalah hakikat bahawa penggunaan essential oil bermula sejak hampir seribu tahun dan sudah tertanam dalam sejarah kita walaupun tidak ada satu betul-betul membuktikan keberkesananya. Walau apapun yang dinyatakan, tidak ada keraguan bahawa essential oil ini menyediakan kaedah semula jadi penyembuhan yang tidak selalunya boleh ditemui dalam bahan sintetik.


Essential Oil diperolehi daripada:
- Bunga
- Sap
- Kulit kayu
- Akar
- Batang
Source: Google Image


Sebagai contoh, sejarah keunikan kemenyan. Penggunaan kemenyan bermula sejak lebih daripada 5000 tahun dengan satu kegunaan yang telah disebutkan di dalam kitab. (Kemenyan adalah salah satu hadiah yang disampaikan kepada bayi Yesus oleh tiga orang bijaksana.) Pada satu masa, nilai kemenyan telah disamakan dengan emas! Ia terkenal dengan ciri-ciri yang banyak penyembuhan termasuk meremajakan kulit, merawat jerawat, jangkitan bakteria dan kulat, dan untuk luka-luka dan parut. Kemenyan juga digunakan sebagai rawatan untuk artritis dan sakit sendi. 

Source: Google Image

Selain itu, kemenyan digunakan sebagai kosmetik serta nyamuk repelling, rama-rama gandum, dan lalat pasir. Paling ketara, adalah penggunaan kemenyan dalam amalan keagamaan. Kemenyan menggalakkan keupayaan badan untuk menenangkan fikiran seseorang; kadar pernafasan perlahan, dan meningkatkan meditasi. Semua penemuan ini memberi kesedaran tentang kewujudan tumbuhan tunggal yang baik! 


Source: Google Image

Keajaiban essential oil ini ingin mendedahkan bahawa kita telah pun disediakan dengan kaedah semulajadi sebagai keperluan untuk penyembuhan fizikal dan emosi. Kebanyakan penyakit kita menderita adalah berpunca dari emosi yang merosakkan seperti tekanan, keletihan, marah, kesepian dan sebagainya. Emosi yang tidak baik turut memberi kesan fizikal yang bertambah buruk yang kita seolah-olah tidak pasti bagaimana untuk menyembuhkanya.“Kebanyakan penyakit kita menderita adalah berpunca dari emosi yang merosakkan seperti tekanan, keletihan, marah, kesepian dan sebagainya.”


Keajaiban essential oil juga ingin berkongsi bahawa tidak kira apa keadaan fizikal anda, anda masih boleh menerima manfaat positif walaupun ia mungkin sesuatu yang kecil untuk mengurangkan tahap kesakitan yang anda alami. Aromaterapi boleh mengurangkan emosi negatif dan mencapai tahap keseimbangan emosi untuk membantu anda dalam situasi yang bersesuai dengan anda. Apa yang diperlukan adalah pandangan yang positif terhadap kehidupan anda. 

Source: Google Image

Kesannya mungkin tak berapa nampak pada peringkat awal, tetapi untuk tempoh tertentu, boleh menjadi semakin besar pada perubahan dan kesan pada penyakit yang anda alami. Bagaimana jika anda menerima laporan bahawa tekanan darah anda berjaya diturunkan dalam temujanji anda yang seterusnya bersama doktor? 


Sebelum memulakan sebarang proses aromaterapi, berunding dengan doktor atau pengamal aromaterapi. Aromaterapi juga tidak boleh digunakan sebagai pengganti untuk rawatan perubatan.