Jumaat, 24 Mac 2017

Mewujudkan Mood di Rumah dengan Penggunaan Essential Oil


Tercari-cari untuk menambah satu dimensi baru ke rumah anda? Aroma bau-bauan sangat berkuasa! Mereka boleh membangkitkan kenangan zaman kanak-kanak anda seperti yang kita ingat seperti memasak di rumah ibu. Mereka mengingatkan kita sesuatu tempat yang selesa seperti yang kita ingat detik-detik istimewa dalam kehidupan kita.


Jadikan rumah anda syurga anda dengan menambah dimensi bau. Menggunakan essential oil di pelbagai tempat di seluruh rumah anda boleh membawa rasa kedamaian, ketenangan, dan menyegarkan. Ia juga boleh membawa satu aroma yang baru ditemui dan pada masa yang sama, membantu membawa kestabilan emosi dalam minda kita. Anda boleh mengubah mood rumah anda dengan mudah dengan menukar campuran minyak yang anda gunakan.
Tambah rasa kegembiraan, aman di rumah anda. Beberapa jenis aroma essential oil boleh  membantu untuk mewujudkan suasana seperti minyak sitrus dengan bau limau gedang, lemon dan oren. Masing-masing mempunyai rasa yang berbeza dan boleh digunakan dalam rumah pada kawasan yang berbeza. Aroma bau lemon atau oren boleh digunakan di dapur (supaya tidak bertembung dengan pencuci rumah) untuk menggalakkan rasa kesegaran. 


Gunakan minyak limau gedang pada ruang tamu untuk menghasilkan aroma pada bahagian ini. Dengan cara menyegarkan intipati limau gedang juga membantu untuk memerangi perasaan keletihan dan tekanan. Ianya suasana yang hebat untuk menikmat rehat selepas seharian bekerja keras.
Okay, mungkin anda tak perlukan bau untuk setiap bilik, tetapi mungkin hanya mahu menambah aroma yang ringan bagi menyerikan persekitaran rumah anda. Untuk menikmati rasa aman, menenangkan dan suasana yang menyeronokkan, cubalah menggunakan aroma lavender atau essential oil chamomile roman. Aroma ini boleh ditambah dalam pelbagai cara - melalui lilin, semburan spritz, dan peresap buluh. Anda juga boleh cuba menambah setitik minyak di atas pemanas anda atau mentol lampu panas (tidak menggunakan mentol halogen). 


Anda juga boleh menggunakan campuran minyak untuk menukar suasana rumah anda. Biasanya aroma yang menjadi kegemaran peribadi adalah campuran lavender dan essential oil kayu aras. Anda boleh hasilkan campuran minyak ini sendiri atau membeli produk separa siap di kedai berdekatan.
Apakah jenis mood yang anda mahu miliki? Essential oil yang disebutkan tadi adalah agak popular, tetapi terdapat banyak lagi aroma essential oil yang ada. Luangkan masa anda untuk datang ke kedai yang menjual essential berdekatan anda dan boleh buat banyak pilihan aroma. Jika tidak ada minyak yang ada, lihat apa bau bau yang disediakan dan yang mana menjadi pilihan anda. Kunjungan anda ke sebuah kedai produk mandian atau losyen kemungkinan besar akan membantu dalam mengenal pasti apa aroma yang anda suka sebelum memulakan carian harga dalam talian.


Pilihlah essential oil yang sesuai dengan anda. Adakah bau menggambarkan personaliti anda? Adakah bau mencerminkan mood yang anda mahu miliki? Apakah jenis aroma yang berkesan dan terbaik untuk rumah saya? Jawapan kepada soalan-soalan ini adalah semua terpulang kepada anda. Anda sendiri yang buat keputusan. Essential oil berkesan untuk anda dan rumah anda. Terpulanglah alam sekitar di rumah anda. Cara terbaik adalah terokai sendiri dan cari apa yang anda suka. Mulakan dengan satu atau dua botol sahaja dulu dan gunakan di pelbagai lokasi rumah anda. Nikmati kegembiraan dengan menghasilkan aroma pada ruang yang berbeza.