Khamis, 16 Mac 2017

Penggunaan Essential Oil di Rumah

Suka atau tidak, rumah boleh menjadi penuh dengan bau busuk, kuman dan kotoran. Pilihan pertama pengguna biasanya akan memilih penyelesaian bahan kimia yang kuat. Ini tidak begitu sihat, dan boleh menyebabkan penghasilan bau yang tidak menyenangkan mereka sendiri nanti. 


Pilihan produk yang lebih baik adalah menggunakan essential oil. Essential oil boleh digunakan untuk pelbagai masalah dalam kawasan rumah anda. Aroma tea tree dan lavender adalah dianggap sebagai aroma essential oil anti-bakteria yang berkesan. Dengan beberapa titik sahaja sama ada ditambah dengan air untuk membilas mana-mana tempat yang anda mahu hapuskan kotoran tersebut.Ini boleh termasuk sinki, countertops, dan bilik mandi. Anda boleh membuat semburan antiseptik dengan meletakkan air dengan essential oil ke dalam botol semburan. Anda boleh sembur di sekitar bilik mandi, dapur, dan sickrooms.


Kadang-kadang, anda tidak kisah jika menggunakan bahan pencuci kimia dengan banyak. Anda hanya mahu lebih segar, bau yang lebih semulajadi selepas selesai mencuci. Jika ini berlaku, anda boleh membuat bilas menggunakan bahan pencuci tersebut untuk aktiviti pembersihan biasa. 


Semasa membuat bancuhan cucian, tambahkan empat titis apa-apa jenis essential oil yang anda suka dalam segelas air. Kemudian, hanya bilas kawasan yang hendak dicuci tersebut dengan bancuhan ini selepas anda telah bersihkan dengan pencuci pertama tadi. Anda boleh menggunakan essential oil seperti pain, lavender, wintergreen, rosemary, oren, atau mana-mana aroma lain yang anda suka.


Jika anda ingin membuat udara di rumah anda berbau, segar kulit buah-buahan masak segar dan gula atau mana-mana essential oil di yang dicampur dengan air di dapur. Pastikan ia pada haba yang lembut. bau ini akan meresap ke seluruh rumah.


Sudah pasti anda telah terbiasa dengan wangian kertas tandas yang dijual di kedai berdekatan anda. Anda boleh menggunakan idea yang sama dan lebih baik dengan menambah aroma essential oil. Letakkan beberapa titik essential oil pada tiub kadbod yang memegang kertas tandas. Setiap kali ia diputar, aroma yang segar akan dikeluarkan.


Anda juga dengan mudah boleh menghasilkan pembersih permaidani buatan sendiri jika anda mempunyai beberapa jenis essential oil. Anda gunakan minyak rosewood, minyak kayu putih dan minyak lavender. Atau, jika anda suka, menggunakan mana-mana kombinasi essential oil. Campurkan dengan soda penaik atau tepung jagung. Taburkan campuran ini di atas permaidani dan anda boleh vakum selepas lima belas minit kemudian. pembuat produk pembersihan lantai telah pun sedar bahawa lemon dan oren minyak adalah sangat baik untuk pembersihan. 
Terdapat banyak produk di luar sana yang menggunakannya. Jika anda mempunyai essential oil lemon dan oren, anda boleh mencampurkan mereka dengan air panas dan sabun. Anda tetap dapat manfaat yang sama di samping mengelakkan bahan kimia.


Semua pengering cadar kelihatan tidak semulajadi untuk mempunyai bau yang segar . Anda boleh hasilkan sendiri seperti kepingan pengering menggunakan essential oil. 


Caranya:
Ambil tuala kecil dan letakkan beberapa titik essential oil kegemaran anda di atasnya. Letakkan ke dalam pengering bersama pakaian anda. Aroma tea tree membantu untuk menghilangkan bakteria dalam rumah. Aroma essential oil lemon boleh digunakan sebagai pembasmi kuman. Minyak kayu putih boleh ditambah ke dalam pakaian apabila anda membasuh peralatan tempat tidur. Ini akan membantu untuk mengawal habuk hama.


Essential oil boleh dimanfaatkan secara praktikal dan estetik di dalam rumah. Essential oil boleh membantu menjadikan rumah anda bersih pada peringkat molekul dan menyenangkan untuk deria bau. Semakin anda menggunakan essential oil, makin banyak ianya menjadi sebahagian dalam kehidupan di rumah anda.


Disclaimer: 
Image source: Google Image