Ahad, 19 Mac 2017

Penggunaan Essential Oil untuk Rawatan Kesihatan


Jika anda sakit, biasanya anda perlu beralih kepada pakar perubatan untuk membantu. Walau bagaimanapun, di banyak negara, essential oil digunakan dalam masyarakat perubatan arus perdana. Jadi, jika anda masih memerlukan bantuan selepas mendapatkan khidmat doktor, anda boleh menggunakan essential oil untuk membantu anda sembuh. 


Perkara pertama yang perlu diingat apabila menggunakan essential oil untukpenyembuhan adalah anda perlu membeli minyak gred terapeutik yang disahkan. Minyak inilebih suci dan lebih pekat. Ianya lebih mahal, tetapi jika anda membeli minyak yang lebihmurah, kesan penyembuhan mungkin sedikit sahaja.


Essential oil menguatkan sistem imun anda. Ia boleh membantu dengan virus dan cold sores.Clove, lemon, kayu manis, rosemary, dan neroli adalah sebahagian daripada essential oilyang boleh membantu dalam masalah ini.

Terdapat juga essential oil yang mengandungi agen anti-kulat yang kuat. Sebahagian daripada ini adalah essential oil tea tree, serai, dan minyak rosemary. Kulat boleh menyebabkan banyak masalah dalam badan. Ramai orang yang alergik dengan kulat. Masalah semua jenis alahan boleh dirawat dengan tansy, narwastu, Cajeput, dan chamomile, . Tansy jika digabungkan bersama-sama dengan kayu putih dan marjoram adalah essential oil digunakan untuk membantu masalah asma. Bronkitis boleh susut dengan minyak kayu putih, rosemary dan thyme.


Penyakit saluran pencernaan dapat dibetulkan dengan essential oil yang berbeza. Pudina, halia, dan tarragon berguna untuk orang yang mengalami masalah pencernaan. Ulser boleh dibantu dengan kemenyan, chamomile, dan minyak mur.


Jika anda ada masalah di bahagian bawah saluran penghadaman juga boleh dibantu dengan essential oil. Sembelit bertindak balas dengan baik kepada Dill, marjoram, terutama kepada halia. Gunakan myrtle, ketumbar, dan essential oil oren untuk masalah cirit-birit.Kebanyakan masalah yang dihadapi rakyat di zaman moden hanya boleh disahkan dengan melakukan ujian darah. Sebagai contoh, apabila doktor anda memberitahu bahawa anda mempunyai kolesterol tinggi, doktor akan mencadangkan anda satu tindakan yang perlu diambil. Jika anda mahu lebih cepat, anda boleh menggunakan rosemary, chamomile, atau lemon minyak pati juga. clary dan cedarwood berguna untuk kolesterol tinggi . Banyak essential oil telah digunakan dalam rawatan tekanan darah tinggi yang merupakan pembunuh senyap. Ylang ylang, Melissa, dan yarrow adalah antara alternatif yang ada.


Wanita telah menggunakan essential oil untuk masalah hormon mereka sejak berabad lagi.Jasmine, cypress, dan ketumbar digunakan untuk mengurangkan masalah kitaran haid. Untuk wanita menopaus, clary sage dan fennel telah terbukti berkesan.


Pelbagai jenis kesakitan dapat dilegakan dengan penggunaan essential oil. Cengkih, pudina, wintergreen, dan lavender adalah beberapa alternatif untuk melegakan sakit biasa. Lavender dan pudina adalah yang terbaik untuk sakit kepala. Mengigit pada keseluruhan cengkih boleh melegakan sakit gigi.Terdapat juga essential oil untuk dijadikan ubat walaupun keadaan yang lebih serius. Ini termasuk tumor, masalah jantung, degenerasi makula, dan keracunan makanan. Terdapat satu cara untuk menggunakan essential oil untuk merawat hampir setiap penyakit yang diketahui oleh manusia. 


Ingat ya, hubungi doktor anda terlebih dahulu untuk penilaian sebarang masalah kesihatan sebelum bergantung kepada essential oil untuk sembuh. Di negara-negara lain, doktor mungkin menetapkan essential oil. Di Amerika Syarikat, anda boleh guna essential oil sendiri, jika doktor anda sudah mengizinkan penggunaannya.


Images source: Google Image