Isnin, 20 Mac 2017

Penggunaan Essential Oil untuk Penjagaan Kulit


Orang ramai telah menggunakan essential oil untuk menyuburkan dan melegakan kulit sejak zaman Mesir purba lagi. Walaupun, produk kimia telah masuk ke pasaran setiap hari. Masyarakat pada keseluruhannya menggunakan essential oil. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ia seolah-olah menggambarkan masyarakat sudah kembali menggunakannya.Dengan kemunculan semula penggunaan essential oil, orang mencari jawapan untuk masalah yang sama. Beberapa essential oil yang berbeza telah digunakan untuk pembersihan dengan cara yang mudah. Sebahagian daripada ini adalah selasih manis, limau, serai, neroli, Jintan saru, dan pudina.


Mana-mana minyak ini boleh dimasukkan dengan menggunakan beberapa titik dalam sabun yang lembut. Jerawat adalah masalah kulit yang menyedihkan, ianya berkaitan dengan kelebihan pengeluaran sebum dalam sel-sel kulit muka. Essential oil telah lama digunakan untuk membantu masalah ini. Geranium, chamomile, tea tree, dan lavender adalah antara aroma yang berkesan untuk membantu.Essential oil ini boleh digabungkan dengan carrier oil dan digunakan secara langsung pada kulit. Walau bagaimanapun, minyak tambahan ini mungkin akan kelihatan terlalu banyak. Essential oil dititiskan ke dalam losyen atau krim wangian bebas dan disapu ke kawasan yang terjejas. Faktor terbesar yang menyebabkan kedutan pada kulit kerana kulit kehilangan keupayaan untuk kelembapan. Oleh itu, ia kering keluar dan menjadi lebih rapuh. Ia berlaku kerana terdedah kepada matahari atau bahan pencemar seperti rokok.


Essential oil membekalkan pelbagai jenis ubat-ubatan untuk kulit tua dan berkedut. Kemenyan, neroli, atau rose adalah minyak yang sangat baik untuk digunakan. Campurkan dalam carrier oil atau losyen wangian bebas untuk sapu pada muka. minyak cendana, minyak akar lobak merah, dan lain-lain boleh digunakan.Masalah kelemumur boleh menjadi penyakit yang mengganggu si penghidapnya. Terdapat pelbagai jenis ubat-ubatan kimia di kedai-kedai tempatan anda untuk merawatnya. Walau bagaimanapun, terdapat banyak essential oil yang boleh membantu keadaan ini dengan cara yang lebih semula jadi. Cedarwood, geranium, lavender, serai, atau rosemary antara essential oil yang boleh digunakan. Terdapat banyak minyak dan kombinasi essential oil yang telah digunakan dengan jayanya. Mana-mana jenis aroma ini boleh dititiskan ke dalam minyak rambut, atau ditambah pada air dan cuka campuran untuk tujuan membilas rambut.


Chamomile dan lavender adalah dua jenis essential oil terbaik untuk digunakan kesan kepada kulit terbakar. Salah satu kaedah adalah dengan meletakkan beberapa titik ke dalam air sejuk dan rendam sehingga haba hilang. Cara lain yang boleh digunakan adalah titiskan beberapa titik ke dalam carrier oil dan gosok perlahan-lahan pada kulit terbakar. Untuk luka terbakar yang teruk, anda dinasihatkan berjumpa dengan doktor. Walaupun agak masih sukar untuk disahkan bahawa essential oil boleh membantu untuk membersihkan kulit berminyak.


Walau bagaimanapun, setelah cuba menggunakan essential oil ini, ramai yang telah mendapat hasil yang baik dengan rawatan ini selama bertahun-tahun. Juniper berry, chamomile, Cedarwood, dan minyak lavender, adalah beberapa nama aroma yang ajaib yang telah ditemui berkesan. Tambahkan titisan aroma ini ke dalam air untuk bilas wajah anda selepas dibasuh.


Masalah kulit bukanlah perkara baru di dunia. Menggunakan essential oil untuk merawat masalah kulit bukanlah sesuatu yang baru. Walau bagaimanapun, kerana rawatan ini tidak diendahkan dalam tempoh yang agak lama, ia adalah satu perkara yang baru untuk masyarakat sekarang.