Sabtu, 4 Mac 2017

Rawatan Menggunakan Essential Oil


Jika anda sakit, biasanya anda perlu merujuk kepada pakar perubatan untuk membantu anda. Walaubagaimanapun, di kebanyakan negara maju, essential oil digunakan dalam merawat penyakit. Jadi, jika anda masih memerlukan bantuan selepas melihat doktor, anda boleh menggunakan essential oil untuk membantu anda sembuh. Perkara pertama yang perlu diingat apabila menggunakan essential oil untuk penyembuhan adalah anda perlu membeli essential oil yang 100% asli. Minyak ini lebih terang dan lebih pekat. Ia biasanya lebih mahal, tetapi jika anda membeli minyak yang lebih murah maka akan memberikan kesan penyembuhan yang sedikit.

Essential oil boleh menguatkan sistem imun anda. Ia boleh membantu anda menjauhi virus dan bakteris. Clove, lemon, kayu manis, rosemary, dan Tea Tree hanya sebahagian daripada essential oil yang akan membantu dalam bidang ini.

Terdapat juga essential oil yang mengandungi agen anti-kulat yang kuat. Sebahagian daripada ini adalah tea tree, lemongrass, dan minyak rosemary. Kulat boleh menyebabkan banyak masalah dalam badan. 

Ramai orang yang alah kepada fungus. Alahan semua jenis boleh dirawat dengan minyak jenis tansy, narwastu, cajeput, dan chamomile, sebagai contoh. Tansy, bersama-sama dengan kayu putih dan marjoram adalah essential oil yang digunakan untuk membantu pesakit asma. Bronkitis juga boleh susut dengan minyak kayu putih, rosemary dan thyme.

Kebanyakan masalah yang dihadapi manusia zaman sekarang ini hanya boleh didiagnosis dengan melakukan ujian darah. Sebagai contoh, apabila doktor anda memberitahu anda bahawa anda mempunyai kolesterol tinggi, Doktor akan memberitahu apa yang perlu dibuat. 

Jika anda mahu mempercepatkan proses penyembuhan, anda boleh menggunakan rosemary, chamomile, atau lemon essential oil. Clary sage dan cedarwood berguna untuk kolesterol tinggi juga. Banyak essential oil telah digunakan dalam rawatan tekanan darah tinggi. Ylang ylang, Melissa, dan yarrow adalah antara remedi yang sesuai.

Wanita telah menggunakan minyak pati untuk masalah hormon mereka selama berkurun lamanya. Jasmine, cypress, dan ketumbar digunakan untuk mengurangkan kitaran haid yang tidak teratur. Untuk menopaus, Clary sage dan Fennel telah terbukti berkesan.

Pelbagai jenis kesakitan dapat dilegakan dengan penggunaan essential oil. Clove, Peppermint, Wintergreen, dan Lavender adalah beberapa contoh yang digunakan untuk sakit yang umum. Lavender dan Peppermint adalah yang terbaik untuk sakit kepala.

Ingat bahawa, hubungi doktor anda untuk menilai sebarang masalah kesihatan sebelum bergantung kepada essential oil untuk sembuh. Di negara-negara lain, doktor mungkin menetapkan minyak pati sebagai salah satu remedi yang berkesan. Di lain negara, lain cadangan Doktor. Sila rujuk Doktor terlebih dahulu.