Khamis, 2 Mac 2017

Sejarah Essential Oil

Pada zaman moden, essential oil digunakan dalam aromaterapi untuk membantu meningkatkan tahap kesihatan fizikal dan emosi mereka. Pada masa lalu, essential oil ini telah digunakan oleh masyarakat di seluruh dunia dan dalam budaya yang berbeza. Sejarah penggunaan essential oil adalah satu kisah yang panjang. Beribu-ribu tahun yang lalu, orang Cina telah menggunakan tumbuh-tumbuhan dengan kualiti yang aromatik untuk penyembuhan. Walaupun bahan-bahan tumbuhan telah digunakan dalam amalan perubatan hari ini, mereka tidak lagi disuling menjadi essential oil.


Orang-orang Mesir, dan mungkin juga orang Parsi dan orang-orang India, adalah golongan yang pertama yang membuat mesin penyulingan. Minyak daripada Cedarwood suling dengan mesin itu digunakan bersama-sama dengan mur, kayu manis, bunga cengkih dan buah minyak pala untuk digunakan pada tubuh orang mati.


Orang Mesir sangat mementingkan deria bau berbanding dengan mana-mana deria lain. Mereka percaya bahawa ia adalah rasa yang paling penting dan dominan. Mereka menerima essential oil sebagai ubat mereka, kosmetik dan wangian.

Related image
Source: Google Image

Penggunaan essential oil telah diambil oleh orang Yunani zaman selepas itu. Hippocrates melakukan satu bentuk purba aromaterapi. Kaum Yunani yang bernama Megalleon mencipta minyak wangi yang dipanggil megaleion. Bahan ini telah digunakan dalam aromaterapi dan sebagai minyak penting sebagai anti-radang dan untuk menyembuhkan luka. A Roman, Discorides, telah menulis dan menyatakan tentang 500 bahan-bahan tumbuhan yang berbeza. Penyulingan juga dihasilkan oleh bahan-bahan tersebut. Walau bagaimanapun, penyulingan ini tidak menghasilkan essential oil. Sebaliknya, mereka membuat air bunga berbau.


Avicenna adalah seorang Parsi yang telah menemui proses dengan mencipta mesin penyulingan dengan penyejukan paip bergelung. Ini membolehkan untuk penyejukan yang lebih berkesan. Akhirnya, tumpuan beralih ke arah penekanan yang lebih kepada essential oil asli dan kegunaannya.


Paracelsus adalah seorang doktor abad kelima belas yang mula menggunakan istilah "intipati." Penekanan beliau telah menggunakan essential oil untuk perubatan. Pada masa ini, banyak essential oil baru telah dihasilkan. Antaranya ialah juniper, rosemary, rose dan sage. Dalam abad keenam belas, masyarakat ketika itu akan merujuk ahli perubatan mereka untuk mendapatkan essential oil untuk banyak kegunaan yang berbeza. Pada masa ini, penghasilan essential oil baru berkembang. Dalam beberapa abad seterusnya, essential oil semakin berubah sedikit demi sedikit kecuali dalam penggunaannya dalam minyak wangi.

Image result for Paracelsus
Source: Google Image

Bahan-bahan kimia utama essential oil telah dikenal pasti. Ahli-ahli sains menjadi lebih berminat dalam subjek essential oil. Pada abad kedua puluh, wujud satu masalah baru bagi mereka yang berminat dalam penggunaan essential oil yang asli.


Kebanyakan sains abad kedua puluh telah digunakan dengan mewujudkan essential oil versi sintetik. Walau bagaimanapun, seorang pemuda Perancis abad ke dua puluh bernama Gattefosse menjadi semakin serius dengan kajian essential oil dan nilai-nilai perubatan. Beliau adalah orang pertama yang menggunakan istilah "aromaterapi". Aromaterapi dan penggunaan essential oil tidak terkenal di negara-negara berbahasa Inggeris. Robert B. Tisserand mengubah semua itu. Beliau menulis buku Inggeris pertama mengenai subjek ini, dan banyak buku-buku lain dan artikel.


Seperti tahun-tahun berlalu, orang menjadi lebih berminat dengan cara semula jadi untuk melakukan sesuatu. Mereka mahu mencari cara-cara untuk menenangkan fikiran mereka dan menghiburkan badan mereka tanpa dadah sintetik. Essential oil memberikan mereka satu cara alternatif baru untuk melakukannya.